از ucf اصفهان تا پرتاب ماهواره امید
سید مهدی موسوی
تهیه سوخت هستهای یکی از مسائل بسیار مهم و پیچیده در راکتورهای تحقیقاتی و پایگاههای هستهای میباشد. از منظر دیپلماتیک داشتن دانش تهیهی این سوخت، از اهمیت ویژهای برخوردار است، به طوری که کشورهای دارای این تکنولوژی نه تنها این علم را به کشورهای دیگر منتقل نمیکنند، بلکه حتی سعی در جلوگیری از گسترش آن، به طرق مختلف از جمله انواع تحریمها میکنند؛ که طی سالهای اخیر نظارهگر مهمترین مخالفتها و مشکلتراشیها در پروژههای هستهای ایران بودهایم.
یکی از محوریترین پروژههای چرخهی تولید سوخت هستهای، «تاسیسات فرآوری اورانیوم» (ucf) میباشد که در شهر اصفهان قرار دارد.
در این کارخانه با توجه به ساختار هستهای و شیمیایی پروژه فرآوری اورانیوم، شبکههای تأسیساتی بسیاری، واحدهای مذکور را به یکدیگر ارتباط میدهند، از آنجمله میتوان به شبکههای انتقال انواع آبها، گازها و مواد شیمیایی، خطوط برق و مخابرات، کانالهای انتقال گازهای آلوده و همچنین پناهگاهها اشاره نمود.
عمده محصولات این تأسیسات، uf6 به عنوان مهمترین ترکیب شیمیایی واسطه در تولید سوخت هستهای، اکسید اورانیوم با غنای تا %5 برای استفاده در راکتورهای آب سبک مانند راکتور اتمی بوشهر، اکسید اورانیوم طبیعی برای استفاده در راکتورهای تحقیقاتی و آب سنگین، گاز فلوئور به عنوان فعالترین اکسید کننده در فرآیند تولید uf6 و نیتروژن به صورت گاز و مایع جهت مصارف مختلف سایت میباشد.
در مراکز هستهای، با انواع عناصر سمی و رادیواکتیو و گازهای خطرناک فلوئور مواجه هستیم. این امر، سبب گردیده است تا متخصصین کشورمان کلیه استانداردهای جهانی را در ucf اصفهان پیاده نموده و شرایط زیستمحیطی مطلوب را فراهم نمایند. همچنین این مرکز دارای یکی از مجهزترین و بزرگترین مراکز آزمایشگاهی کشور میباشد.
ساخت و پرتاب مفقیتآمیز ماهواره امید، کشفیات پزشکی و دیگر موارد اینچنینی نیز از دیگر دستاوردهای مهم این انقلاب میباشد.
آنچه که بیشک مورد تأیید همگان –چه مخالفین و چه طرفداران نظام- است، روند رو به گسترش رشد علمی کشور در سالهای اخیر میباشد. نکتهی بسیار مهم در این پیشرفتهای عظیم این است که این موفقیتها در سایهی لطف و عنایت خداوند متعال و با رهنمودهای حکیمانه مقام معظم رهبری(مد ظله العالی) و با پشتکار دانشمندان همین مرز و بوم حاصل گشته است. مسلماً آنچه که باعث ترس و هراس دشمنان گشته است، همین روحیهی ایمان و اطاعت از ولایت میباشد. امروز که در آستانهی سیامین سالگرد انقلاب شکوهمند اسلامی و شاهد حضور دولتی خدمتگذار و مردمی میباشیم، لزوم توجه بیشتر به مبانی و مفاهیم انقلاب و تحقیق پیرامون اندیشهها و سخنان معمار کبیر این انقلاب احساس میگردد. وظیفهی شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز وظیفهای بسیار خطیر و قابل تأمل است. هر چند که در سالهای اخیر تلاشهای ویژهای در جهت تهیهی نقشهی جامع فرهنگی کشور صورت گرفته است، متأسفانه هنوز آن خروجی لازم و کافی را نگرفتهایم. به نظر من آنچه که هنوز به طور ویژه در جامعهی ما خودنمایی میکند، همین سلیقهای کار کردن در حوزهی فرهنگ و وجود برخی از مسئولین غیرکارآمد در بخشهای فرهنگی میباشد که درباره این موضوع در مقالهی «مهمترین دلایل عدم تحقق مهندسی فرهنگی در سالهای اخیر» مفصل توضیح دادهام. ان شاء الله که هم مسئولین ما و هم مردم عزیزمان با توجه به وظایفی که دارند، روز به روز در راستای این پیشرفتها گام برداشته و باعث اعتلای این کشور پهناور و تأثیرگذار در مسائل بینالممل گردند.
در صورت تمایل از وبلاگ حقیر نیز دیدن فرمائید. یا علی.